Monday, 5 November 2012

SEO Interviews Questions and Answers



1. Tell me something about yourself?

ANS : You should brief your interviewer about your family, your educational background and your work experience.

2. What was the recent update which Google had and what changes would you suggest for it?

ANS : Google recently had the Penguin update which was a measure to control web spam. Penguin update had penalized websites which had a spammy backlinking profile and returned more semantic results. Semantic results were based on the relationship between words present on the search query. Penguin trusted sites that had original and good content, fresh content, good social media presence and quality organic links.
See Latest Update by google here :


3. What all verticals have you handled so far?

ANS : Verticals means on what themes of websites have you worked so far- this may include education, real estate, IT, travel, Shopping, jobs etc.

4. What do you understand by the Panda update?

ANS : The Panda update was done to improve the quality of search results in Google. Panda update also known as the farmer update was done to eliminate content farms which provided less user friendly experience. It used machine language scalability as one of the important metrics for judging relevancy of a web page. All the focus was transformed on the user and now quality content , proper design, proper speed, proper use of images and videos, content to ad ration all mattered more after the Panda update. You need to optimize your site for better clickthrough rate and a less bounce rate.



5. What is Google Sandbox?

ANS : Google Sandbox is an imaginary area where new and less authoritative sites are kept for a specified time period until they establish themselves of being displayed on the search results. It happens by building too many links within a short period of time.


6. What is the difference between on page seo and off page seo?

ANS : On page seo means optimizing your website and making changes on title, meta tags, site structure, site content, solving canonicalization problem, managing robots.txt etc.

Off page optimization means optimizing your web presence which involves backlink building and social media promotion.

7. How will you solve canonicalization issue or what is .htacess file?

ANS : .htacess file is used to solve the canonicalization issue of a website. It may happen that the home page of the site may take several urls like http://www.example.com or http://www.example.com/index.html or http://example.com . The search engines might treat these url as different and may divide the link juice gained by having various backlinks made with any of these 3 urls. The link juice gets divided between these three urls equally. .htacess file is created to have a single url of the home page so that the link juice is passed onto single url.

8. What is keyword stemming?

ANS : Keyword stemming is the process of finding out the root word from the search query. A query having the word “ playful” would be broken down to the word “play” with the help of stemming algorithm. The search results returned would be having the word ” play” in it.

9. What is LSI?

ANS : LSI stands for Latent Semantic Indexing. It is a data retrieval technique which finds connection between words and the use of synonyms while fetching data from the index.


10. What do you know about the Florida update?

ANS : Florida update happened on November 16th 2003. This update applied stemming, maintained local rank, penalized over optimized sites by applying filter etc. In short, it modified the search results before presenting it to the user by applying filters.


11. What are the limitations of title and description tags?

ANS : Title tag can be between 66-70 characters and meta description tag can be between 160-170 characters.

12. Does Google uses keyword tags?

ANS : No, Google does not make use of keyword tags.

13. What is 301 redirect?

ANS : It is a method of redirecting user from the old page url to the new page url. 301 redirect is a permanent redirect and is helpful in passing the link juice from the old url to the new url.

14. What was your exact job profile in your previous company?

ANS : Provide a suitable explanation about your job profile which would include your job responsibilities and the amount of work you have handled so far.

15. What do you understand by Cloaking?

ANS : Cloaking involves using deceptive techniques which presents the user with a different version of the webpage than that presented to the search engines.


16. What tools do you use for doing seo?

ANS : I use Google webmaster tools, Google Analytics, Open site explorer, Alexa, Website grader etc.

17. What are your good qualities?

ANS : You will have to answer here about your good qualities like- I am hardworking, sincere, punctual, love to accept challenges etc.

18. What is the difference between Seo and Sem?

ANS : Seo stands for Search Engine Optimization while Sem stands for Search Engine Marketing. Seo provides organic traffic to a website with the help of search engines while Sem involves the use of Google adwords and other paid channels of advertising.

19. What is PPC?

ANS : PPC stands for Pay Per Click. It is a form of advertising methodology in which the advertiser pays for every click on their ads. Google uses this form of advertising in its channel of advertising called Adwords.


20. Which is better Robots.txt or Meta Robots Tag?

ANS : Meta Robots tag is much better as it helps in forcing the search engine crawlers not to index and display the hidden pages in your server.


21. How will you increase the Pagerank of a page?

ANS : By building more backlinks from authority sites and high page rank webpages.

22. How will you check the number of backlinks of your competitors site?

ANS : With the help of the link operator on Google and by using various external tools like Alexa, Backlink Watch , Open Site Explorer, Backlink finder etc.

23. Which is more important- Building backlinks to a website or building great content?

ANS : Both are important. Building great content is necessary as it is your first step towards ranking ;and building backlinks helps to build authority to your website and is an important metric for ranking well. Hence both should go parallel and both are equally important.

24. Who is Matt Cutts?

ANS : Matt Cutts is the head of Google's web spam team.


25. If a website has a search engine saturation of 40% , what does that mean?


ANS : It means 40% of web pages from that particular website are indexed by the search engine.


26. What do you mean by anchor text?


ANS : Clickable text written on an hyperlink is known as anchor text. It is of great value to the search engines and is used for evaluating the relevance of web pages with respect to search queries.



27. How will you treat Web standards while optimizing a website?


ANS : Google loves web standards hence I will apply the web standards provided by W3C while optimizing a web site.

28. What methods would you apply for decreasing the loading time of a website?


ANS : I would use external style sheets, less images (unless necessary), optimize the images and decrease the file sizes of the image without reducing the quality of the image, use CSS sprites to reduce HTTP requests etc.



29. Which tools do you use for choosing keywords?



ANS : I use Google Keyword tool, Wordtracker tool, Wordstream, Seo book keyword tool etc.


*Remember certain tools are paid but you may use the trial version for some days.

I follow Matt Cutts blog. Seomoz blog, Seochat forums, Searchengineland.com,Seo book, Seosandwitch :) etc.

30. What are doorway pages?

ANS : These are pages that are specially created to rank high on search engines using deceptive techniques.Doorway pages do not provide useful content but instead redirect users to the main page.


31. What are the Social Media channels you have used for marketing?


ANS : I have used blogs like blogger,wordpress,typepad etc, social bookmarking sites like Digg,Jumptags,Delicious etc., social networking sites like Facebook,Linkedin etc., Video Sharing sites like Youtube,Vimeo etc.


32. What would you suggest to the client who has a website made on Flash? How would you do Seo for that site?

ANS : Search engines find it harder to parse the contents presented using Flash. I would suggest the client to use an alternative to flash like HTML 5.

33. What do you understand by Frames in HTML?

ANS : A frame is a HTML technique which divides the content of a page onto several parts. Search engines see Frames as completely different pages and as such Frames have a negative impact on Seo. We should avoid the usage of Frames and use basic HTML instead.

34. Which is the popular search engine in Russia?

ANS : Yandex is popular in Russia.

35. If the meta robots tag has a value of "no index, no follow" what does it mean?

ANS : It means the search engine crawlers would not index the contents and would not follow the links present on the page.


36. Do you use separate Seo strategies for Google,Yahoo and Bing?

ANS : Yes I use separate strategies for Google,Yahoo and other search engines.More backlinks are required for Google .It pays more attention to backlinks and site authority while Yahoo and Bing pays more attention to title and Meta tags. Hence, a site takes time to rank on Google as compared to Yahoo and Bing.

Author Box

Hi, We are templateify, we create best and free blogger templates for you all i hope you will like this lightly template we have put lot of effort on this template, Cheers, Follow us on: Facebook & Twitter

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

1 comments:

  1. With Gain Credit Personal Loans, you can get instant loan/money for a wide range of your personal needs like renovation of your home, marriage in the family, a family holiday, your child's education, buying a house, medical expenses or any other emergencies. With minimum documentation, you can now avail a personal loan at attractive 3% interest rates. This is trust and honest loans which you will not regret, Contact us via Email: gaincreditloan01@gmail.com

    Your Full Details:
    Full Name. . .. . .. . .. . .. . .
    Loan Amount Needed. . ...
    Loan Duration. . .. . .. . .. . .
    Phone Number. . .. . .. . ..
    Applied before. . .. . .. . ..
    Country. . .. . .
    Email Us: gaincreditloan01@gmail.com

    ReplyDelete

There was an error in this gadget